Warning: Creating default object from empty value in /home/content/02/5227002/html/eeeth/components/com_k2/models/item.php on line 494
28 Απρ

Οι 50 χώρες όπου είναι δυσκολότερο να είσαι Χριστιανός

Written by 

Τη λίστα με τις 50 χώρες όπου οι Χριστιανοί διώκονται περισσότερο εξαιτίας της πίστης τους δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός Open Doors.  Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 2014 ήταν η χρονιά με το χειρότερο διωγμό Χριστιανών στην σύγχρονη ιστορία.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν ακόμη λόγο για να θυμόμαστε το 2014: για τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας κατά των  Χριστιανών παγκοσμίως στην πρόσφατη ιστορία - ακόμα και σε χώρες όπου οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία.  Στις 50 χώρες με τον χειρότερο διωγμό, οι 4 στις 5 μοιράζονται την ίδια βασική αιτία. Και ενώ ο αριθμός των μαρτύρων διπλασιάστηκε από το 2013, το κύριο αίτιο το 2014 δεν ήταν η βία.

Ο διεθνής οργανισμός Open Doors κυκλοφόρησε στην αρχή του έτους την τελευταία της WorldWatchList (WWL) όπως την ονομάζει. Η λίστα κατατάσσει κάθε χρόνο τις 50 κυριότερες χώρες όπου οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν περισσότερο διωγμό, με στόχο να δημιουργήσει «αποτελεσματικό θυμό» για λογαριασμό των πιστών.

«Αυτή τη χρονιά, η «βάση» που έπρεπε να πιάσει μια χώρα για να μπει στη λίστα ως προς το επίπεδο διωγμού αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι, υποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα διωγμού παγκοσμίως έχουν αυξηθεί,» υποστήριξε η Open Doors στην ανακοίνωση της ανάλυσής της για τις σημαντικότερες τάσεις του 2014 που οδήγησαν τους διωγμούς στα ύψη παγκοσμίως, «ακόμα και σε μέρη όπου δεν είχαν αναφερθεί διωγμοί στο παρελθόν».

 Έτσι ενώ χώρες όπως η Σρι Λάνκα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσαν στην κατάταξη της φετινής λίστας (η Σρι Λάνκα κατέβηκε 15 θέσεις φτάνοντας 44η στην παγκόσμια κατάταξη και τα Ην. Αρ. Εμιράτα 14 θέσεις στο νούμερο 49), το επίπεδο των διωγμών παρ’ όλα αυτά μειώθηκε μόνο ελαφρώς σε σχέση με την περσινή χρονιά (κατά 4 και 2 «πόντους» αντίστοιχα, σε μία κλίμακα από το 0 ως το 100). Και ενώ τρεις χώρες (Μπαχρέιν, Μαρόκο και Νίγηρας) αφαιρέθηκαν από τη λίστα φέτος, το επίπεδο των διωγμών εκεί παρέμεινε πρακτικά το ίδιο με το 2013.

Συνολικά το 2014, η πίεση κατά των Χριστιανών αυξήθηκε σε 29 χώρες, μειώθηκε σε 11 και παρέμεινε σταθερή σε 7.  Τρεις χώρες (Μεξικό, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν) προστέθηκαν στη λίστα φέτος.

 

 

Οι ερευνητές της Open Doors μετρούν το επίπεδο διωγμού κάθε χώρας με βάση «το βαθμό ελευθερίας που έχει ένας Χριστιανός να ζήσει την πίστη του σε πέντε τομείς της ζωής (ιδιωτικό, οικογενειακό, κοινοτικό, εθνικό και εκκλησιαστικό),» καθώς και καταμετρώντας τα περιστατικά βίας.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 4.344 Χριστιανοί «σκοτώθηκαν για λόγους σχετικούς με την πίστη τους» μέσα στο 2014, πράγμα που είναι «υπερδιπλάσιο των 2.123 Χριστιανών που σκοτώθηκαν το 2013, και υπερτριπλάσιο των 1.201 που σκοτώθηκαν το 2012,» αναφέρει η World Watch Monitor (WWM). (Ο τρόπος υπολογισμού των μαρτυρικών θανάτων αποτέλεσε πηγή αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια, και η Open Doors είναι συνήθως συντηρητική στο συμπέρασμα των εκτιμήσεων.)

Μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εντοπίστηκε στη Νιγηρία, όπου 2.484 Χριστιανοί θανατώθηκαν· η δεύτερη πιο θανάσιμη χώρα για τους Χριστιανούς ήταν η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με 1.088 θανάτους. Οι υπόλοιπες τρεις μοιραίες για τους Χριστιανούς χώρες ήταν η Συρία (271 θάνατοι), η Κένυα (119 θάνατοι) και η Βόρια Κορέα (100 θάνατοι).

Επιπρόσθετα, 1.062 εκκλησίες δέχθηκαν «επίθεση για λόγους περί πίστεως» μέσα στο 2014. Η πλειοψηφία των επιθέσεων έλαβε χώρα σε πέντε κράτη: Κίνα (258 εκκλησίες), Βιετνάμ (116 εκκλησίες), Νιγηρία (108 εκκλησίες), Συρία (107 εκκλησίες), και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (100 εκκλησίες).   Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός της περασμένης χρονιάς: μια κυβερνητική καμπάνια με σκοπό τον «από-χριστιανισμό» μιας από τις πιο χριστιανικές πόλεις της Κίνας. (Το Ερευνητικό Κέντρο Pew επίσης πρόσφατα κατέγραψε τις χώρες με τις κυβερνήσεις που προξενούν τις περισσότερες καταστροφές θρησκευτικής ιδιοκτησίας.)

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Open Doors, δεν ήταν η αυξημένη βία που οδήγησε κατά κύριο λόγο σε υψηλά επίπεδα διωγμών το 2014, αλλά περισσότερο η «πολιτιστική περιθωριοποίηση,» δηλαδή«οι πιο μικρές και ανεπαίσθητες πτυχές του διωγμού» που κάνουν την «καθημερινή ζωή… δυσκολότερη και δυσκολότερη» για τους Χριστιανούς.  Μια ουσιαστική έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο Pewβρήκε ότι  σχεδόν 75% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε χώρες με υψηλά επίπεδα κοινωνικής εχθρότητας συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής.

«Ακόμη και χώρες όπου κυριαρχεί ο Χριστιανισμός βιώνουν πρωτοφανή επίπεδα αποκλεισμού, διακρίσεων και βίας,» είπε ο David Curry, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Open Doors USA. «Η λίστα WWLτου 2015 αποκαλύπτει ότι ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός Χριστιανών πέφτει θύμα μισαλλοδοξίας και βίας εξαιτίας της πίστης του. Οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάζονται να είναι πιο μυστικοπαθείς για την θρησκεία τους.»

Μια από αυτές τις χώρες είναι η Κένυα, η οποία έκανε το μεγαλύτερο άλμα στη λίστα-από το νούμερο 43 της προηγούμενη χρονιά, στο νούμερο 19- παρά το γεγονός ότι το 83% των κατοίκων της είναι Χριστιανοί. Μια θύελλα θρησκευτικής βίας ξέσπασε το καλοκαίρι και προκάλεσε εντάσεις που άφησαν 100 νεκρούς.

Ακόμη, και στη Νιγηρία, όπου περίπου ο μισός πληθυσμός είναι Χριστιανοί, φόνοι και απαγωγές από τη στρατιωτική ομάδα Μπόκο Χαράμ (με πιο γνωστή απ’ όλες την απαγωγή 165 Xριστιανών μαθητριών) συνέβαλε στο να φτάσει η δυτική Αφρική στο “Top 10” της λίστας για πρώτη φορά, ανεβαίνοντας από το νούμερο 14 πέρσι, στο νούμερο 10 φέτος.

 

 

 

Οι Αφρικανικές χώρες είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διωγμούς το 2014. Μαζί με την Κένυα, στην καταγραφή του 2015, το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε διωγμούς το 2013 και το 2014. Φέτος, το Τζιμπουτί, η  Τανζανία, η Σομαλία, και τα νησιά Κομόρες, όλα ανέβηκαν πάνω από 7 θέσεις στη λίστα. «Σε πολλές άλλες χώρες σε αυτή την περιοχή υπάρχει τεταμένο κλίμα, ακόμα κι αν βρίσκονται κάτω από την 50η θέση.  Στο μέλλον μπορεί και εκείνες να μπουν στη λίστα,» σημείωσε η OpenDoors.

 

Η κύρια αιτία στην Αφρική αλλά και παγκοσμίως ήταν ο Ισλαμικός εξτρεμισμός, ο οποίος ήταν η Νο 1 πηγή διωγμών σε 40 από τις 50 χώρες της λίστας για το 2015, συμπεριλαμβανομένων των 18 εκ των 20 πρώτων (μόνο 6 από τις οποίες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή).

Η Νο. 2 αιτία διωγμών σύμφωνα με την OpenDoorsήταν η «δικτατορική παραφροσύνη,» ή και η επιδίωξη ηγετών για έλεγχο της θρησκευτικής έκφρασης. «Είναι η κύρια πηγή διωγμών σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, και εμφανίζεται ως δεύτερη πηγή διωγμών σε άλλες 16.».

Και ενώ η «οργανωμένη διαφθορά» αποτελεί τον κύριο λόγο διωγμού μόνο στην Κολομβία και το Μεξικό, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Νο. 3 αιτία «όταν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι σε πάρα πολλές χώρες αποτελεί τη δεύτερη αιτία διωγμού»  σημειώνει η Open Doors. «Όλο και περισσότεροι χριστιανοί πληρώνουν ένα δυσβάστακτο οικονομικό τίμημα για να μείνουν πιστοί στον Χριστό.»

 

Συνολικά, οι διωγμοί στην Υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, σύμφωνα με την Open Doors. Το Τζιμπουτί για παράδειγμα ανέβηκε από την 46η θέση το 2014 στην 24η θέση φέτος, σημειώνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Κένυα. Η Τανζανία ανέβηκε 16 θέσεις φθάνοντας στο νούμερο 33, και τα νησιά Κομόρες ανέβηκαν 10 θέσεις φθάνοντας στην 32η θέση. Η Ερυθραία ανέβηκε από την 12η θέση στην 9η και το Σουδάν, η χώρα στην οποία η MeriamIbrahimφυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για την πίστη της, και αργότερα απελευθερώθηκε και κέρδισε άσυλο στις ΗΠΑ, ανέβηκε από την 11η στην 6η θέση. 

 

 

Στις πρώτες 5 θέσεις βρίσκονται οι ίδιες χώρες με πέρσι. Η Βόρεια Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ακολουθούν η Σομαλία, το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη «έκπληξη» του χρόνου είναι η Μαλαισία ειδικότερα μετά την έκταση που πήρε η διαμάχη για την χρήση του ονόματος Αλλάχ στις Βίβλους. (Η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να απαγορέψει την χρήση του ονόματος Αλλάχ στις βιβλικές μεταφράσεις που εκδίδονται σε αυτήν την χώρα παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν για την αναφορά στο όνομα του Θεού στις βιβλικές μεταφράσεις για αιώνες. Η έφεση που άσκησε η Καθολική εκκλησία στην χώρα απορρίφθηκε εν μέσω όξυνσης των θρησκευτικών εντάσεων).

Τρείς από τις πρώτες πέντε χώρες βρίσκονται στην Μέση Ανατολή, όπου οι στοχοθετημένες επιθέσεις έχουν «αδειάσει» πολλές περιοχές από χριστιανικούς πληθυσμούς, σύμφωνα με την Οpen Doors. Πολλοί εγκατέλειψαν τις περιοχές αυτές μετά από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 70% των Χριστιανών εγκατέλειψαν το Ιράκ από το 2003 και μετά, ενώ πάνω από 700.000 Χριστιανοί εγκατέλειψαν την Συρία μετά το 2011, και μόνο ελάχιστοι έμειναν πίσω.

Για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Βόρεια Κορέα κρατά τα θλιβερά πρωτεία στο να είναι το χειρότερο μέρος για να ζήσει ένας Χριστιανός.  Σύμφωνα με την Open Doors, πάνω από 70.000 Χριστιανοί βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης λόγω της πίστης τους.  Τρείς περιπτώσεις διωγμού στην Β. Κορέα έφτασαν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ: η απελευθέρωση του Αμερικανού ιεραποστόλου Kenneth Bae μετά από φυλάκιση δύο ετών τον Νοέμβριο του 2014, η σύλληψη του Αμερικανού Jeffrey Fowles επειδή άφησε πίσω του μια Βίβλο φεύγοντας από την χώρα, και η απελευθέρωση του 75χρονου Αυστραλού ιεραποστόλου John Short. (Εντωμεταξύ, ο Νοτιοκορεάτης ιεραπόστολος Κιμ Γιόνγκ-Ουκ παραμένει ακόμα στην φυλακή. Τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με χριστιανικές εκκλησίες που λειτουργούν αναγκαστικά υπο καθεστώς παρανομίας).

 

Στον Ασιατικό χώρο, αν και η Open Doors παρατηρούσε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης για τους Χριστιανούς, η τάση άλλαξε το 2014, όταν σε όλες τις χώρες εκτός από το Λάος και την Σρι Λάνκα υπήρξε επιδείνωση. Η σημαντικότερη επιδείνωση παρατηρήθηκε στην Κίνα, την Ινδία και την Μαλαισία. Δώδεκα χώρες από την Ανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή ανήκουν στις πρώτες πενήντα.

Οι διωγμοί στην Ινδία έφτασαν στο υψηλότερο σημείο που παρατηρήθηκε ποτέ (στην 21η θέση). Τον περασμένο Μάιο, εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Narendra Modi, ένας Ινδουιστής εθνικιστής και ο μοναδικός πολιτικός στον οποίο είχε απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ για λόγους παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών. Η σιωπή του Modi για πάνω από 600 επιθέσεις σε μη Ινδουιστές που έλαβαν χώρα τις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του, καθώς και απόπειρες προσηλυτισμού όπως ο στόχος για μεταστροφή 5.000 Χριστιανών και Μουσουλμάνων στον Ινδουισμό τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν τόσο αμφιλεγόμενα ώστε μπλόκαραν το Κοινοβούλιο της Ινδίας.

«Ο στόχος του World Watch List είναι να θυμίζει και να επισημαίνει το διωγμό των χριστιανών σε εκείνους που απολαμβάνουν τα προνόμια της ελευθερίας» είπε ο Curry.  «Oι διώκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί και παίρνει θέση ενάντια στον διωγμό. Και όσον αφορά τους διωκόμενους, θέλουμε να ξέρουν πως δεν τους ξεχνούμε.»

Οι Open Doors βρήκαν και κάποια καλά νέα ανάμεσα στις δυσοίωνες επικεφαλίδες:

-«Παλιές έχθρες ανάμεσα σε χριστιανούς στη Μέση Ανατολή αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν μέσα στο κύμα βίας και διωγμού του Ισλαμικού Κράτους»

-«Δημιουργούνται νέες συνεργατικές σχέσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς στην Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πολύ θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.»

-«Η Κίνα δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση να κρατήσει απέναντι στην εκκλησία… Αν ο Χριστιανισμός καταφέρει να εγκλιματιστεί μέσα στην Κινέζικη πραγματικότητα, ίσως να δούμε την εκκλησία να έχει ουσιαστικότερο ρόλο στο κτίσιμο της νέας Κίνας.»

-«Οι δυτικές κυβερνήσεις συνεργάζονται με θρησκευτικές κοινότητες ενάντια στον εξτρεμισμό όπως ποτέ άλλοτε.»

 

«Υπάρχει σε αρκετά τμήματα της κυβέρνησης των Η.Π.Α. (αν και όχι σε όλα) μια νέα στροφή προς την πεποίθηση ότι η καλή θρησκεία είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η κακή θρησκεία,» έγραψε ο Ron Boyd-McMillan, διευθυντής έρευνας της Open Doors. «Υπάρχει τουλάχιστον ένα νέο άνοιγμα και μια δίψα για πληροφόρηση και συμβουλές από τους Χριστιανούς που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, εκ μέρους των αρμόδιων για την διατήρηση της  εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ πριν στο βαθμό που συνέβη το 2014.  Όπως συνήθιζε να λέει ο Li Tien En, Χριστιανός μιας διάσημης κατ’ οίκον εκκλησίας στην Κίνα, ο διωγμός είναι δύο φορές ευκαιρία και μία φορά κρίση: ο Θεός πάντα φέρνει ευκαιρίες εν μέσω κρίσης.  Δημιουργείται ενότητα ανάμεσα σε αρχαίες χριστιανικές κοινότητες, και ίσως τελικά να δούμε πάλι ότι ένας διωγμός δεν είναι πάντα κακός για τη διάδοση του Ευαγγελίου».

 

Μετάφραση: Λευτέρης Καλοτεράκης, Κρίτων Καραγκούνης, Λητώ Καραγκούνη

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.